Molntjänster

Molntjänster

Hur du drar nytta av molnets fördelar på ett säkert sätt
Sidebar bild
Vi är specialister inom IT och tillgodoser era behov och gör er vardag enklare. PrimeQ levererar IT-drift-, support, moln- och konsulttjänster. Vi vet hur viktigt det är att IT-lösningarna fungerar för att verksamheten ska flyta på och vi lägger stor vikt vid personlig service och tar fram system som är noggrant anpassade utefter era behov.

Molnet innebär nya utmaningar

Med molntjänster kan du spara både tid och pengar samtidigt som du öppnar för mer samarbete, innovation och effektivitet. Men övergången till molntjänster innebär också flera nya utmaningar. Här kommer PrimeQ in i bilden för att hjälpa ditt företag att börja arbeta med och skapa mervärde från molntjänster – utan att du behöver oroa dig över den tekniska implementeringen och säkerheten i systemen.

43 % av it-proffs som tillfrågades uppgav att säkerhet var största hindret för att flytta till molnet – Källa: Ping Identity Report

Hög tillgänglighet och förutsägbar kostnad

Jämfört med lokala servrar ger molntjänster större flexibilitet. Genom att kunna skala upp eller ned omedelbart kan du vara säker på att du bara betalar för det du behöver. Därmed kan du använda snabbrörliga affärsmodeller som innebär att du kan agera på nya affärsmöjligheter och innovationer snabbare än konkurrenterna.

Endast 24% av it-budgeten används till digitalisering, resten går till drift. – Källa: Radar, 2019

Molntjänster är även ett bra sätt att minska de ekonomiska riskerna I en värld med snabba förändringar vill du inte sitta fast i en situation där kostnaderna inte står i rätt proportion till omsättningen. Här är det guld värt att omgående kunna anpassa kostnaden och att den är förutsägbar. Du slipper även de oväntade, höga kostnaderna i samband med uppgradering av affärskritiska system och behöver inte heller lägga tid på att manuellt uppdatera applikationer på hundratals datorer. Detta eftersom molntjänsterna uppdateras löpande och automatiskt.

Hälften av de tillfrågade i en studie från 2006 svarade att de fick sina bästa idéer när de satt vid sitt skrivbord. År 2016 hade motsvarande siffran sjunkit till knappt en tredjedel – källa: Bamboo HR

Ökat samarbete och effektivitet

För att medarbetarna ska kunna jobba effektivt i dagens allt mer mobila värld behöver det naturligtvis vara enkelt för dem att få tillgång till alla nödvändiga tjänster oavsett var de fysiskt befinner sig. Allt fler arbetar delvis hemifrån eller behöver tillgång till sina arbetssystem när de är ute på tjänsteresa. Med molntjänster fungerar allt på samma sätt som om du fysiskt skulle befinna dig på kontoret.

Många känner nog igen frustrationen när flera medarbetare jobbar på ett och samma dokument och olika versioner skickas hit och dit via e-post tills man inte längre vet vem som har den aktuella versionen av filen. Med molntjänster kan flera personer arbeta på ett och samma dokument samtidigt och versionen man ser är ständigt den senaste.

Säkra molntjänster som passar dina behov

Med molntjänster är det inte allt eller inget som gäller. Beroende på ditt företags unika behov och förutsättningar kan ett publikt eller ett privat moln vara bästa lösningen. Ett tips är att kartlägga olika processer, data och arbetssätt för att avgöra vilka som passar bättre i publika respektive privata system ur både ett säkerhets- och ett kostnadsperspektiv. Det går även jättebra att köra ett hybridmoln, vilket är en kombination av privata och publika molntjänster eller av ett privat moln och ett eget datacenter.

PrimeQ stöttar dig i att bedöma vad som ska läggas i privata respektive publika molntjänster. Hos oss kan du få det bästa av alla världar genom både molntjänster som vi sköter hos oss och globala publika molntjänster med vår lokala support och säkerhetshantering. Oavsett vilken typ av molntjänst du väljer tar vi hand om följande moment dygnet runt så att du kan dra nytta av alla fördelar utan att oroa dig över säkerhetshot eller avbrott:

 • Övervakning
 • Backup
 • Teknisk drift

Publikt moln

Vi är leverantörsoberoende men har stor erfarenhet av och kunskap om Azure och AWS. Det tekniska sköter vi så att du kommer igång och rullar på smidigt:

 • Konfiguration utifrån specialkunskap om respektive moln
 • Installation efter dina behov
 • Övervakning
 • Backup
 • Support på svenska under dina arbetstider

Läs mer om vår tjänst CloudOps

Privat moln

Tack vare vår expertis och åratal av erfarenhet av att bygga avancerade infrastrukturlösningar kan vi skapa och ta hand om ditt privata, OpenStack-baserade moln i våra serverhallar, där vi tillhandahåller:

 • Tillförlitlig ström och kylning
 • Hög säkerhet
 • Prestanda som överträffar branschstandarderna

Läs mer om IT-drift

Hybridmoln

Med våra globala nätverk, publika och branschspecifika moln kan vi skapa en hybridlösning som är skräddarsydd efter dina behov. Vi ger dig:

 • Tre egna molnplattformar som kan kombineras fritt med andra
 • Öppna verktyg som undviker inlåsning i ett enda moln
 • Löpande konsultation kring vilket moln som ska användas till vad

Vill du lära dig mer?

Det finns många olika åsikter om vilken molnstrategi som är bäst och hur man använder molnet på ett säkert och effektivt sätt. Vill du fylla på med fräsch kunskap på ett tydligt och målmedvetet sätt så läs gärna vår egen guide till molnet. Fördelen är att den faktiskt är på svenska och är anpassad efter svenska förhållanden. Om du vill bolla om bästa molnupplägg för just dig är du välkommen att kontakta oss.

Några som har valt oss
På PrimeQ ser vi på oss själva som en affärspartner som arbetar sida vid sida med våra uppdragsgivare för att nå bästa möjliga resultat. För vi vet att ju närmare vi kommer, desto mer kan vi åstadkomma. Här är några av alla företag och organisationer som vi har fått förtroendet att samarbeta med: