Omvärldsbevakning

Vi vill att vår hemsida ska vara en plats för dig som söker efter kunskap, support eller vill känna dig uppdaterad vad som händer i din bransch. Därför har vi under Omvärldsbevakning samlat material och artiklar som vi tror du kan ha nytta av. Och till skillnad från många av våra konkurrenter behöver du inte lämna din e-post för att ta del utav den.

Vill du få en notis när det händer något nytt?

LÄS MER

10 enkla tips om IT-säkerhet

Tänk på att om du slarvar med säkerheten kan det drabba både dig själv och andra. Ingen dator, mobiltelefon och surfplatta för den delen heller, går helt säker för skadlig kod. Förr eller senare kommer du bli utsatt av en bedragare. Även om du har världens säkraste lösenord så spelar det ingen roll, om du råkar ge det till bedragaren.
2023-02-09
LÄS MER

153 procent fler cyberattacker under 2021

I Check Point Research's (CPR) senaste rapport kan man konstatera att cyberattackerna dubblerades under 2021 jämfört med tidigare år. Centrala samhällsinstitutionerna är en av de värst drabbade branscherna.
2022-01-31
LÄS MER

Varannan svensk använder samma lösenord på flera olika tjänster

I en undersökning av företaget Trend Micro Vision One kan man läsa att så många som varannan svensk använder samma lösenord på flera olika plattformar, något som är ett bevis på slarv men även bristande kunskap inom IT-säkerhet.
2022-01-25
LÄS MER

Hemmakontor eller arbetsgivarens kontor som tjänsteställe?

Skatteverket slår fast att det är det vanliga kontoret i arbetsgivarens lokaler som är tjänsteställe. Detta även om en anställd kan jobba mer än halva veckan hemma.
2022-01-12
LÄS MER

Rätten till sjukpenning förtydligas

Från 1 september 2022 kommer rätten till sjukpenning att prövas mot en eller flera yrkesgrupper. Syftet är att det ska bli tydligare vad som gäller. Riksdagen har sagt ja till förändringen.
2022-01-10
LÄS MER

Pandemistöd återinförs för företag

Omställningsstöd, omsättningsstöd och skatteanstånd återinförs. Även ytterligare besked om stöd för korttidsarbete väntas. ”Om nya omfattande restriktioner införs är det viktigt att rättssäkerheten kring stöden är högre denna gång”, säger Hans Peter Larsson på FAR.
2022-01-05
LÄS MER

Sista chansen för skattefri gåva

I år kan man som arbetsgivare vara extra generös och kombinera den så kallade coronagåvan tillsammans med den skattefria julgåvan. Tillsammans får de vara värda maximalt 2 500 kronor. Men skynda! Coronagåvan gäller bara året ut.
2021-12-08
LÄS MER

Fysisk inaktivitet på arbetsplatsen är en hälsorisk

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att arbetsplatsen utformas så att man undviker hälsofarliga eller onödigt tröttande belastningar. Men när Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion fick nära hälften av arbetsplatserna krav på att åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet.
2021-12-07
LÄS MER

Lagförslag för beslut kring regelförenklingar avseende arkivering av kvitton vid t ex utläggshantering

Den 30 april 2020 beslutade regeringen att tillsätta en utredning som bl.a. ska lämna förslag på åtgärder som förenklar och moderniserar bokföringslagen. De nya reglerna kan komma att träda i kraft den 1 januari 2022
2021-11-24
LÄS MER

Höj er IT-säkerhet på ett enkelt sätt

Vi har tagit fram en generell lista med enkla tips för hur man som användare, både på kontoret och hemma, på ett enkelt sätt kan höja sin riskmedvetenhet och kunskap inom IT-relaterade frågor. Dessa åtgärder ersätter dock inte ett systematiskt säkerhetsarbete, men hjälper till att skapa en bra grund.
2021-11-12
LÄS MER

Phishing – 25 tips på hur du kan skydda dig

I Sverige uppger 85 procent av företagen i en undersökning att de under 2020 haft en ökning av cyberattacker. Hur stor risk är det att du låter dig luras?
2021-10-22
LÄS MER

Tänk (extra) säkert i oktober

Oktober månad har nog aldrig kommit mer lägligt. Pratar vi om Halloween? Nej, men det ökade hotet mot företag är minst lika skrämmande. 2012 arrangerades den första informationssäkerhetsmånaden (European Cyber Security Month - ECSM) av EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet. I Sverige anordnar MSB och polisen kampanjen "Tänk säkert". Syftet är att öka medvetenheten hos allmänheten och företag gällande informations- och cybersäkerhet.
2021-10-10
LÄS MER

Skatteverket och polisen uppmanar till att aktivera spärrar som skydd mot ID-kapning

En ny bedrägerihärva har upptäckts där bedragare stulit flera miljoner kronor från företagsledares bankkonton runt om i Sverige genom att logga in som ombud på Skatteverkets e-tjänster. Nu uppmanar polisens nationella bedrägericenter att både privatpersoner och företag att spärrar möjligheten för obehörig ombudsregistrering.
2021-09-14
LÄS MER

Från 1 september slutar Bolagsverket med manuell hantering av bevis

Den extra service som Bolagsverket har tillhandahållit som går ut på att myndigheten skannat in pappersoriginal och mejlat dessa innan de har skickats med posten kommer nu att upphöra.
2021-09-02
LÄS MER

Nytt om skatteavdrag på slutlön

Semesterersättning till en anställd som slutar kan betraktas som huvudinkomst även månaden efter den sista ordinarie löneutbetalningen. Det framgår av Skatteverkets nya ställningstagande.
2021-08-19
LÄS MER

Slipp paniken när skatterevisorn knackar på dörren

Varje år kontrollerar Skatteverket tusentals företag. Den som är väl förberedd och anlitar kunnig hjälp slipper paniken när skatterevisorn knackar på.
2021-08-02
LÄS MER

Tre vanliga hot mot företags IT-säkerhet

Vilka är de vanligaste hoten mot ett företags IT-säkerhet och hur går de till?
2021-07-21
LÄS MER

200 000 företag riskerar förseningsavgift

200 000 företag med bokslutsdag sista december förra året har ännu inte lämnat in sin årsredovisning. Nu skickar Bolagsverket ut en påminnelse.
2021-07-15
LÄS MER

Callcenter – ännu ett knep hackare använder sig utav för att lura personer

Microsoft går ut med en varning för Bazarcall, en grupp cyberkriminella, som använder sig utav callcenter för att lura personer att ladda ned skadlig programvara.
2021-07-07
LÄS MER

Nya lagar i juni och juli – här är listan

Begräsning av avdragsrätten, justerad beräkning av bilförmån och nedsatt arbetsgivaravgift för unga. Det är några nya lagar som tas i bruk under sommarmånaderna.
2021-07-02
LÄS MER

Bedragare utger sig vara Tele2

Bedragare utger sig vara Tele2s ekonomiavdelning för att tömma personers bankkonton.
2021-06-11
LÄS MER

Skattefri parkering och skattefria gåvor hela 2021

Skattefri parkering på arbetsplatsen och möjlighet att ge sina anställda lite extra genom att den skattefria gåvogränsen höjts till 2000 kr – två tillfälliga skatteregler som gäller hela 2021.
2021-06-04
LÄS MER

Ingen ersättning vid hackerattacker med lösensumma

För att få stopp på de skenade kostnaderna vid gisslanattacker har försäkringsjätten Axa beslutat att sluta betala ut ersättning till de företag som betalt cyberkriminella för att få tillbaka sina filer efter en hackerattack.
2021-05-19
LÄS MER

Dator hemma förblir skattefritt även efter pandemin

Många vill fortsätta att arbeta hemifrån när pandemin är över, åtminstone en del av arbetsveckan. Arbetsgivaren kan hålla den anställda med dator och annan utrustning fritt från förmånsskatt även efter pandemin.
2021-05-12
LÄS MER

Alla ska kunna se vilka företag som får stöd

Regeringen vill häva sekretessen kring stödet för korttidspermitteringar. Enligt Tillväxtverket kan ett sådant beslut skada arbetsgivare.
2021-05-05
LÄS MER

Fem gånger vanligare med mobila hot i Sverige än resten av världen

Kriminella fortsätter att utnyttja coronapandemin för att lura människor via mejl, sms och telefon.
2021-05-03
LÄS MER

Pandemin komplicerar när semesteråret slutar

För många företag vars anställda inte har tagit ut sina semesterdagar väntar problem. En av anledningarna är att många varit korttidspermitterade under semesteråret på grund av pandemin.
2021-04-30
LÄS MER

Möjligt att söka omställningsstöd för mars

6 april öppnade möjligheten att söka omställningsstöd för mars 2021. Ansökan är öppen fram till och med 30 juni i år.
2021-04-26
LÄS MER

Betala mer skatt i förväg och slipp kvarskatt

Har du fått det mindre uppskattade beskedet att du ska betala kvarskatt? Så här gör du för att undvika kvarskatt.
2021-04-20
LÄS MER

Ökat antal videomöten har en positiv effekt på både miljön och ekonomin

Under 2020 ökade antalet videomöten lavinartat till följd av coronapandemin som tvingade allt fler att arbeta på distans. Enligt en Sifoundersökning från november 2020 har antalet som arbetar på distans ökat från 14 till 60 procent, vilket är en ökning med drygt 400 procent.
2021-03-17
LÄS MER

Reglerna för skattefria traktamenten kan bli enklare

Skatteverkets senaste förslag innebär att arbetsgivaren kan bekosta resor och logi och betala ut traktamente utan att det beskattas.
2021-02-24
LÄS MER

Lönerevision – minst lika viktigt under pandemin

Pandemin är ingen ursäkt för att hasta undan lönerevisionen utan just nu är det särskilt viktigt att förbereda lönerevisionen på ett genomtänkt sätt.
2021-02-19
LÄS MER

Så skyddar du ditt företag mot utpressningsattacker

Under 2020 ökade antalet utpressningsattacker med sju gånger jämfört med föregående år, enligt en rapport från BitDefender. Förutom att antalet har ökat, har tillvägagångssätten även utvecklats och intagit nya former. Dessutom har angriparna utökat sin målgrupp, och riktar nu in sig även på små och medelstora företag.
2021-02-08
LÄS MER

Få deklarationen redan i mars med digital brevlåda

Rekordmånga får i år sin deklaration redan i början av mars. Den som har digital brevlåda senast 25 februari får sin deklaration senast 9 mars. Det är ett löfte från Skatteverket.
2021-02-04
LÄS MER

9 tips för att få ut det mesta av digitala möten

Dags för ett Teams-möte igen? Digitala möten har blivit en naturlig del i vardagen för många av oss. Men teknikstrul, dåliga förberedelser och bristande digital etikett kan sätta käppar i hjulet för en effektiv sammankomst. Vi har satt ihop nio tips på hur du får mötet att flyta på smidigare!
2021-02-02
LÄS MER

Microsoft – ett av de mest använda varumärkena för nätfiskeförsök

Enligt IT-säkerhetsföretaget Check Points senaste publicering Brand Phishing Report toppar Microsoft listan på de mest använda varumärkena för nätfiskeförsök under det fjärde kvartalet 2020. Med på listan finns även DHL, LinkedIn, Amazon och IKEA.
2021-01-27
LÄS MER

Lättnad för företag med unga anställda

Företag med unga anställda får sänkta arbetsgivaravgifter redan nu. Syftet med sänkningen är att minska bördan för företag som drabbas av pandemin och som har unga anställda. Reglerna föreslås gälla retroaktivt på lön som betalas efter 31 december 2020.
2021-01-22
LÄS MER

Utökade möjligheter till korttidspermittering

Korttidsstödet förlängs och förstärks. För januari till mars kan arbetstiden minskas med upp till 80 procent.
2021-01-15
LÄS MER

Rekordmånga digitalt inlämnade årsredovisningar

Bolagsverket har fått cirka 101 000 digitalt inlämnade årsredovisningar under 2020, vilket var ett uttalat mål för myndigheten. Det ska jämföras med knappt 40 000 förra året.
2021-01-04
LÄS MER

Extramaterial: En guide i e-postens vett och etikett

Välkommen tillbaka till en guide i e-postens vett och etikett! Vi har listat några extra tips på vad du kan tänka på när du ger dig in i e-postens värld.
2020-12-11
LÄS MER

E-postens 10 budord

E-post är en av de äldsta kommunikationstjänsterna på Internet. Därför är det något uppseendeväckande hur många av våra medmänniskor som visar brist på vett och etikett när det kommer till mejlande. Självklara saker i de flesta fall men här kommer vår lista över mejlens 10 budord.
2020-12-09
LÄS MER

Molntjänster bygger en ny verklighet under och efter corona

Covid-19 har förändrat världen. Det har dramatiskt förändrat hur människor lever, interagerar och gör affärer. Även om människor är den viktigaste faktorn i hur företagen lyckats i förändringen så är det verktygen och molntjänsterna som står för plattformarna.
2020-11-20
LÄS MER

Så här fungerar ersättningen för karensavdraget

Karensavdraget ska inte vara ett hinder att vara hemma under coronapandemin. Ersättningen för avdraget är en av de åtgärder som förlängts till årsskiftet. Så här fungerar ersättningen och så här gör du för att ansöka.
2020-11-06
LÄS MER

Hur undviker du kvarskatt?

1,6 miljoner personer ska betala kvarskatt i år. Är du en av dem som brukar få kvarskatt eller återbäring? Nu kan du ansöka om jämkning för helåret 2021.
2020-10-15
LÄS MER

Skatteverket varnar för bedrägerier

Skatteverket uppmanar alla företagare att ”tänka säkert”. Den senaste tiden har myndighetens Instagramkonto drabbats av bedrägeri och Skatteverket varnar nu för bluffkonton på sociala medier.
2020-10-07
LÄS MER

Så påverkas du av regeringens budgetförslag

Utökat växa-stöd, tillfällig skattereduktion för arbetsinkomster och satsningar för att minska transportsektorns klimatpåverkan. Det är något av det som finns med i regeringens budgetförslag som presenteras på måndag.
2020-09-17
LÄS MER

Skatteverket förbättrar E-tjänsten Filöverföring

Har ditt företag bokslut 1 januari till 30 juni 2020? Nu är det lättare att deklarera digitalt.
2020-09-14
LÄS MER

Tillväxtverket senarelägger avstämningsperiod

Trycket på Tillväxtverket är stort. För att kunna hantera alla ansökningar om stöd för korttidsarbete och hantera dem rättssäkert, skjuter myndigheten upp öppningen av andra avstämningen till senare i september.
2020-09-01
LÄS MER

Taxiresor förmånsbeskattas som kollektivtrafik

Har dina anställda fått åka taxi till och från jobbet för att minska smittspridningen? Om du som arbetsgivare bekostat resan ska den anställde förmånsbeskattas till ett värde motsvarande om den anställde hade rest kollektivt.
2020-08-25
LÄS MER

Ett enklare och tydligare trygghetssystem för företagare

Trygghetssystemet för företagare ska bli både enklare och tydligare. Nu ska bland annat skillnader mellan företagsformer i fråga om karensregler och sjuklöneansvar kartläggas i en utredning.
2020-08-12
LÄS MER

Friskvårdsbidrag – för dig som tränar hemma

Möjligheten att använda friskvårdsbidraget utökas. Nu omfattas även appar med internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning.
2020-07-27
LÄS MER

Trädgårdsarbete – rätt avdrag för rätt arbete

Gör du rutavdrag för trädgårdsarbete? Sedan 2019 kontrollerar Skatteverket rutavdrag för trädgårdsarbete. Kontrollerna visar att det är vanligt att personer felaktigt gör rutavdrag för arbeten som inte ger rätt till någon skattereduktion.
2020-07-10
LÄS MER

Förlängd tid för avstämning – men inte för alla

Avstämningen av korttidsstödet är i full gång. I går kom beslutet att tiden för avstämning förlängs från två till fyra veckor. Men förlängningen rör inte dem vars avstämning slutade sista juni.
2020-07-08
LÄS MER

Kundförluster på grund av Corona?

Svårt att få betalt från kunderna? Så här gör Skatteverket för att underlätta momshanteringen.
2020-07-06
LÄS MER

Bluffakturornas tid är här – vad gör du om du blir utsatt?

Det har varit en ökning av olika cyberattacker under Corona pandemin och det syns nu även en kraftig ökning av antal anmälda bluffakturor. Enligt P4 Skaraborg har antalet anmälningar om bluffakturor fördubblats under mars och april jämfört med tidigare år. Detta kan vara ett tecken på att bedragarna utnyttjar det faktum att många arbetar hemma.
2020-07-01
LÄS MER

Fem frågor att ställa sig för ett säkrare videomöte

Hemmakontor har blivit en ny vardag för många och oavsett om du jobbar hemifrån eller på kontoret så har du säkert suttit i minst ett videomöte denna veckan. Som vi nämnt tidigare så ökar cyberattackerna kraftigt sedan pandemin och kanaler som Zoom Us, Google Meet och Microsoft Teams nyttjas frekvent för angrepp. Vi har listat fem frågor att ställa sig själv innan och under ett videomöte för att minska risken för intrång.
2020-05-26
LÄS MER

Cyberattackerna ökar – är du förberedd?

IT-säkerhetsföretaget Check Point har under de senaste två veckorna dokumenterat 192 000 cyberattacker per vecka relaterade till COVID-19. Detta är en ökning med 30% jämfört med tidigare period.
2020-05-20
LÄS MER

10 konkreta tips vid digitalisering

I dessa tider av generösa och välvilliga erbjudanden från olika leverantörer, både stora och små, är behovet av en tydlig och klar IT-policy större än någonsin. Det kan vara lockande att nappa på ett erbjudande om gratis molnlagring, videokonferenser osv. Hur kan vi då lösa utmaningen med att tillhandahålla lättanvända, säkra och prisvärda lösningar för våra "nya" arbetssätt? Här kommer några konkreta råd som kan fungera som en bra grund att börja ifrån.
2020-04-28
LÄS MER

Office 365 byter namn till Microsoft 365

Under våren kommer Microsoft att byta namn på vissa produkter i Office 365 till Microsoft 365. De nya namnen kommer att gälla från den 21 april 2020.
2020-03-31
LÄS MER

Have you been pwned?

Många företag blir idag utsatta för läckor där det kommer ut e-postadresser och ibland även lösenord öppet på nätet. Detta är något som inte bara kan skada dig som individ utan även ert företag och era kunder.
2020-03-03
LÄS MER

Skattetabellen 2020

Nyfiken på vilken skattesats som gäller för dig i år? Nu kan du ta reda på det.
2020-02-14
LÄS MER

Undvik personligt betalningsansvar

Håll koll på ditt aktiekapital och kontrollbalansräkningen! Annars kan du personligen bli betalningsansvarig för bolagets skulder. Uppmaningen är än viktigare nu när aktiekapitalkravet sänkts.
2020-01-28
LÄS MER

Informationsplikten skärps och företag beräknas få ökade kostnader

Svenska transaktioner behöver inte rapporteras när förslaget om informationsplikt för skatterådgivare träder i kraft. Ändå beräknas företagen få ökade kostnader.
2020-01-21
LÄS MER

Nytt år – nya lagar

Sänkning av aktiekapitalet, förlängt anställningsskydd och krav på elektronisk betalning för rätt till rut- och rotavdrag. 1 januari 2020 träder flera nya lagar i kraft och för dig som företagare är det viktigt att känna till dem.
2020-01-15
LÄS MER

Idag upphör supporten för Windows 7

Supporten för Windows 7 upphör idag den 14 januari 2020. Det går inte längre att få teknisk hjälp och programvaruuppdateringar från Windows Update som skyddar datorn.
2020-01-14
LÄS MER

31 januari sista dag för rot- och rut

Utförde du rot- och ruttjänster förra året? Missa inte datumet 31 januari. Det är sista dagen att begära utbetalning.
2020-01-13
LÄS MER

Larm om ökning av ransomware

Säkerhetsforskare varnar för ökningen av ransomware. Koden riktar in sig på såväl företag som offentliga verksamheter och privatpersoner.
2019-12-10
LÄS MER

Prisbasbeloppen för 2020 klara

Prisbasbeloppet höjs med 800 kronor. Därmed blir prisbasbeloppet för 2020: 47 300 kronor.
2019-11-11
LÄS MER

Så mycket kostar en anställd

Sociala avgifter och semesterersättning. En anställd ska inte bara ha lön – utan även andra kostnader tillkommer. Det finns sätt att enkelt räkna ut vad en anställd kostar.
2019-10-23
LÄS MER

Skattereduktion för penninggåvor återinfört

Nu kan du åter igen få skattereduktion med högst 1 500 kronor för gåvor du lämnar till ideell verksamhet.
2019-09-30
LÄS MER

Ny 112-app från SOS Alarm

SOS Alarm lanserar idag en 112-app. Appen har bland annat tagits fram för att människor ska kunna få snabb, relevant och pålitlig information om akuta händelser som inträffar i ens närhet.
2019-08-26
LÄS MER

När ska mina anställda förmånsbeskattas för vård

Senaste året har beskattning av företagshälsovården hamnat i fokus. Förklaringen är ett riksdagsbeslut från våren 2018. Då bestämde politikerna att skattefriheten för förmån av inte offentligt finansierad hälso- och sjukvård skulle slopas.
2019-05-23
LÄS MER

Så kan du skydda dig mot företagskapning

Att kapa ett företag i Sverige är relativt enkelt. De flesta brotten sker på sommaren, precis som med bluffaktor, då bemanningen är låg och ansvariga är på semester. Med några enkla steg kan du skydda dig.
2019-05-01
LÄS MER

Sommarjobbare som jobbar skattefritt – det här gäller

Har du anställda som ska sommarjobba skattefritt? I så fall måste ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i.
2019-04-15

Godbitar från Kunskapsbanken

E-bok SonicWall cyber threat report 2019


To promote global awareness and facilitate important dialogues, SonicWall remains steadfast in its commitment to research, analyze and share threat intelligence via the 2019 SonicWall Cyber Threat Report.

Effektivisera kommunikation och arbetsrutiner


Att uppnå ett smidigt arbetsflöde som ett team gör inte bara organisationen mer effektiv, det är även avgörande för att personalen ska vara nöjd.