153 procent fler cyberattacker under 2021

153 procent fler cyberattacker under 2021

Omvärldsbevakning - 31 januari, 2022

771 attacker per vecka mot svenska företag

I Check Point Research’s (CPR) senaste rapport kan man konstatera att cyberattackerna dubblerades under 2021 jämfört med tidigare år. På grund av sårbarheterna i Log4j, ett Java-baserat loggningsverktyg, toppade attackerna i december 2021. Europa hade den högsta ökningen men cyberkriminella riktade även in sig på Afrika, Asien och Latinamerika.

De tre mest drabbade branscherna globalt:

  1. Utbildnings- och forskningssektorn – genomsnitt 1605 attacker/vecka (75 procent ökning)
  2. Myndigheter och försvar – genomsnitt 1136 attacker/vecka (47 procent ökning)
  3. Kommunikationsbranschen – genomsnitt 1079 attacker/vecka (51 procent ökning)

De tre mest drabbade branscherna i Sverige:

  1. Tillverkningsindustrin – genomsnitt 1086 attacker/vecka (31 procent ökning)
  2. Myndigheter och försvar – genomsnitt 944 attacker/vecka (148 procent ökning)
  3. Detaljhandeln – genomsnitt 416 attacker/vecka (110 procent ökning)

Centrala samhällsinstitutionerna är en av de värst drabbade branscherna

– Det som är mest alarmerande är att vi ser några av de mest centrala samhällsinstitutionerna på listan över de värst drabbade branscherna, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef Check Point Software Technologies. Vi bedömer att dessa siffror kommer att öka under 2022 eftersom hackarna fortsätter att förnya sig och hittar nya avancerade metoder, särskilt inom ransomware. Jag uppmanar alla att lära sig grunderna för hur man skyddar sig, och enkla åtgärder såsom att patcha regelbundet, segmentera nätverk och genomföra utbildningar inom IT-säkerhet kan bidra till att göra världen säkrare.

Kunskap är det starkaste skyddet

– För att möta de växande hoten måste företag och organisationer i högre utsträckning än idag både utveckla strategier och genomföra tekniska åtgärder för att skydda sig, säger Dennis Södergren som jobbar med it-säkerhetsfrågor på PrimeQ. Men framförallt behöver användarna få utbildning. Det är på mänsklig nivå de flesta säkerhetsluckor uppstår, menar Dennis Södergren.

Källa:
Check Point
Pressmeddelande ”Nu måste svenska företag stänga säkerhetsluckorna”

Vill du veta mer inom ämnet? Läs även:

  1. Varannan svensk använder samma lösenord på flera olika tjänster
  2. Höj er IT-säkerhet på ett enkelt sätt
  3. Phishing – 25 tips på hur du kan skydda dig
  4. Tre vanliga hot mot företags IT-säkerhet

Förslag på annan läsning

Tänk (extra) säkert i oktober


Oktober månad har nog aldrig kommit mer lägligt. Pratar vi om Halloween? Nej, men det ökade hotet mot företag är minst lika skrämmande. 2012 arrangerades den första informationssäkerhetsmånaden (European Cyber Security Month - ECSM) av EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet. I Sverige anordnar MSB och polisen kampanjen "Tänk säkert". Syftet är att öka medvetenheten hos allmänheten och företag gällande informations- och cybersäkerhet.

Slipp paniken när skatterevisorn knackar på dörren


Varje år kontrollerar Skatteverket tusentals företag. Den som är väl förberedd och anlitar kunnig hjälp slipper paniken när skatterevisorn knackar på.

Ökat antal videomöten har en positiv effekt på både miljön och ekonomin


Under 2020 ökade antalet videomöten lavinartat till följd av coronapandemin som tvingade allt fler att arbeta på distans. Enligt en Sifoundersökning från november 2020 har antalet som arbetar på distans ökat från 14 till 60 procent, vilket är en ökning med drygt 400 procent.