Alla ska kunna se vilka företag som får stöd

Alla ska kunna se vilka företag som får stöd

Omvärldsbevakning - 5 maj, 2021

Regeringen vill häva sekretessen kring stödet för korttidspermitteringar. Enligt Tillväxtverket kan ett sådant beslut skada arbetsgivare.

Medborgarnas rätt att veta vart skattepengarna går står emot företagares rätt att hindra insyn.

11 mars föreslog regeringen att sekretess inte ska gälla för beslut om stöd enligt lagen om stöd vid korttidsarbete. Detta för att tillgodose intresset av insyn.

Stödet ges för att lindra följderna av pandemin.

Regeringens förslag innebär att offentlighets- och sekretesslagen måste ändras. Enligt förslaget ska ändringen träda i kraft 1 augusti.

Men för ansökningar om stöd som har kommit in före 22 oktober 2020 ska de nya reglerna, enligt förslaget, gälla först från och med 21 oktober 2021.

Tillväxtverket, som hanterar stödet, har tidigare sagt att hävd sekretess kring detta stöd kan skada arbetsgivare.

Therese Andersson, affärsområdeschef Medlem på FAR, säger att FAR inte tar ställning i frågan om insyn och offentlighet:

– Från FAR:s sida vill vi framföra att vår roll i korttidsstödet är att stötta våra medlemmar så att de kan hjälpa företagen att få rätt stöd i rätt tid, och att det är rätt företag som får stöden. Däremot tar FAR inte ställning i insyns- och offentlighetsfrågan, det är en fråga för regeringen, säger Therese Andersson i ett skriftligt uttalande till Resultat.

Texten publiceras i samarbete med tidningen resultat

Källa: FAR.se
Källa: Tillvaxtverket.se

Förslag på annan läsning

Fem frågor att ställa sig för ett säkrare videomöte


Hemmakontor har blivit en ny vardag för många och oavsett om du jobbar hemifrån eller på kontoret så har du säkert suttit i minst ett videomöte denna veckan. Som vi nämnt tidigare så ökar cyberattackerna kraftigt sedan pandemin och kanaler som Zoom Us, Google Meet och Microsoft Teams nyttjas frekvent för angrepp. Vi har listat fem frågor att ställa sig själv innan och under ett videomöte för att minska risken för intrång.

Så skyddar du ditt företag mot utpressningsattacker


Under 2020 ökade antalet utpressningsattacker med sju gånger jämfört med föregående år, enligt en rapport från BitDefender. Förutom att antalet har ökat, har tillvägagångssätten även utvecklats och intagit nya former. Dessutom har angriparna utökat sin målgrupp, och riktar nu in sig även på små och medelstora företag.

Molntjänster bygger en ny verklighet under och efter corona


Covid-19 har förändrat världen. Det har dramatiskt förändrat hur människor lever, interagerar och gör affärer. Även om människor är den viktigaste faktorn i hur företagen lyckats i förändringen så är det verktygen och molntjänsterna som står för plattformarna.