PrimeQ - En partner. Många specialister.
Callcenter – ännu ett knep hackare använder sig utav för att lura personer

Callcenter – ännu ett knep hackare använder sig utav för att lura personer

Omvärldsbevakning - 7 juli, 2021

Påstår att du har ett abonnemang vars gratisperiod är på väg att löpa ut

Microsoft går ut med en varning för Bazarcall, en grupp cyberkriminella, som använder sig utav callcenter för att lura personer att ladda ned den skadliga programvaran BazarLoader.

Attackerna inleds med ett falskt mejl där de påpekar att offret har ett abonnemang vars gratisperiod är på väg att löpa ut. Om personen inte ringer upp ett särskilt nummer för att avsluta kommer en automatisk avgift att dras.

När offret ringer upp numret för att avsluta abonnemanget blir de instruerade av ett callcenter att besöka en webbplats och ladda ned en Excelfil. Det är själva Excelfilen som innehåller ett skadligt macro som sedan används för att distribuera ransomware.

Tillsammans med PrimeQ kan vi säkra upp er IT-miljö och motverka intrång. Läs mer här!

Vill du veta mer om vad du bör vara uppmärksam på för att inte bli utsatt? Du hittar alla våra artiklar under primeq.se/omvarldsbevakning.

Källa:
www.zdnet.com/
computersweden.idg.se/

Förslag på annan läsning

Skatteverket förbättrar E-tjänsten Filöverföring


Har ditt företag bokslut 1 januari till 30 juni 2020? Nu är det lättare att deklarera digitalt.

Rätten till sjukpenning förtydligas


Från 1 september 2022 kommer rätten till sjukpenning att prövas mot en eller flera yrkesgrupper. Syftet är att det ska bli tydligare vad som gäller. Riksdagen har sagt ja till förändringen.

Have you been pwned?


Många företag blir idag utsatta för läckor där det kommer ut e-postadresser och ibland även lösenord öppet på nätet. Detta är något som inte bara kan skada dig som individ utan även ert företag och era kunder.