Callcenter – ännu ett knep hackare använder sig utav för att lura personer

Callcenter – ännu ett knep hackare använder sig utav för att lura personer

Omvärldsbevakning - 7 juli, 2021

Påstår att du har ett abonnemang vars gratisperiod är på väg att löpa ut

Microsoft går ut med en varning för Bazarcall, en grupp cyberkriminella, som använder sig utav callcenter för att lura personer att ladda ned den skadliga programvaran BazarLoader.

Attackerna inleds med ett falskt mejl där de påpekar att offret har ett abonnemang vars gratisperiod är på väg att löpa ut. Om personen inte ringer upp ett särskilt nummer för att avsluta kommer en automatisk avgift att dras.

När offret ringer upp numret för att avsluta abonnemanget blir de instruerade av ett callcenter att besöka en webbplats och ladda ned en Excelfil. Det är själva Excelfilen som innehåller ett skadligt macro som sedan används för att distribuera ransomware.

Tillsammans med PrimeQ kan vi säkra upp er IT-miljö och motverka intrång. Läs mer här!

Vill du veta mer om vad du bör vara uppmärksam på för att inte bli utsatt? Du hittar alla våra artiklar under primeq.se/omvarldsbevakning.

Källa:
www.zdnet.com/
computersweden.idg.se/

Förslag på annan läsning

Skattefri parkering och skattefria gåvor hela 2021


Skattefri parkering på arbetsplatsen och möjlighet att ge sina anställda lite extra genom att den skattefria gåvogränsen höjts till 2000 kr – två tillfälliga skatteregler som gäller hela 2021.

Nytt om skatteavdrag på slutlön


Semesterersättning till en anställd som slutar kan betraktas som huvudinkomst även månaden efter den sista ordinarie löneutbetalningen. Det framgår av Skatteverkets nya ställningstagande.

Bluffakturornas tid är här – vad gör du om du blir utsatt?


Det har varit en ökning av olika cyberattacker under Corona pandemin och det syns nu även en kraftig ökning av antal anmälda bluffakturor. Enligt P4 Skaraborg har antalet anmälningar om bluffakturor fördubblats under mars och april jämfört med tidigare år. Detta kan vara ett tecken på att bedragarna utnyttjar det faktum att många arbetar hemma.