PrimeQ - En partner. Många specialister.
Fem gånger vanligare med mobila hot i Sverige än resten av världen

Fem gånger vanligare med mobila hot i Sverige än resten av världen

Omvärldsbevakning - 3 maj, 2021

Kriminella fortsätter att utnyttja coronapandemin för att lura människor via mejl, sms och telefon.

Tidigare har vi skrivit och rapporterat om det ökade antalet cyberattacker (läs här) som skett under det första pandemiåret. Kriminella fortsätter att utnyttja coronapandemin för att lura människor via mejl, sms och telefon. Strategierna förändras allt eftersom samhällets situation förändras, och det är därför viktigt för företag att löpande se över sina säkerhetslösningar och informera sina anställda om vilka risker som finns. Vi ser det som vårt ansvar att både sprida informationen vidare, och att vägleda er hur ni som verksamhet kan skydda er mot en cyberattack.

En skadlig kod som infekterar Android-enheter

IT-säkerhetsföretaget Check Point har publicerat en rapport över utvecklingen inom cybersäkerhetshot för januari 2021. Sverige skiljer sig avsevärt från resten av världen vad gäller spridningen av den skadliga koden Hiddad. Rapporten visar att koden har spritt sig nästan fem gånger mer i Sverige än i resten av världen. I Sverige har nära 13 % av verksamheterna blivit drabbade, medan det i resten av världen är knappt 3 % av verksamheterna som har påverkats. Hiddad-koden infekterar Android-enheter och har som huvudsaklig funktion att visa annonser, men kan även ta sig in i operativsystemet och komma åt viktig säkerhetsinformation.

– Att skadlig kod som fokuserar på mobila enheter har fått så stor utbredning i Sverige visar tydligt att verksamheter inte lyckats inkludera mobila enheter i den övergripande säkerhetsstrategin, vilket är illavarslande, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point. Cyberkriminella fokuserar sina ansträngningar där de får störst utdelning, vilket kan tyda på att vi kommer att se ännu fler och mer avancerade attacker riktade mot företags mobila lösningar framöver.

Globalt toppar trojanen Emotet listan över skadlig kod för andra månaden i rad, efter att ha påverkat 6 % av verksamheterna globalt under januari. Trojanen sprider sina koder genom att använda olika metoder så som inbäddade länkar, bilagor eller lösenordskyddade zip-filer. Emotet är en av de skadligaste koderna någonsin, och kostnaderna för att åtgärda en attack kan uppnå miljontals svenska kronor. I Sverige uppskattas drygt 3 % av verksamheterna ha blivit drabbade av Emotet under den senaste månaden.

Källa: Check Point

Vill du veta mer hur du kan skydda din verksamhet mot cyberattacker? Läs mer om våra tjänster Övervakning, Antimalware som tjänst, Antispam som tjänst, Webfilter eller kontakta oss idag.

Förslag på annan läsning

Fem gånger vanligare med mobila hot i Sverige än resten av världen


Kriminella fortsätter att utnyttja coronapandemin för att lura människor via mejl, sms och telefon.

Cyberattackerna ökar – är du förberedd?


IT-säkerhetsföretaget Check Point har under de senaste två veckorna dokumenterat 192 000 cyberattacker per vecka relaterade till COVID-19. Detta är en ökning med 30% jämfört med tidigare period.

Hur undviker du kvarskatt?


1,6 miljoner personer ska betala kvarskatt i år. Är du en av dem som brukar få kvarskatt eller återbäring? Nu kan du ansöka om jämkning för helåret 2021.