Friskvårdsbidrag – för dig som tränar hemma

Friskvårdsbidrag – för dig som tränar hemma

Omvärldsbevakning - 27 juli, 2020

Appar för hemmaträning kan ge friskvårdsbidrag

Skatteverket har publicerat ett nytt ställningstagande som innebär att internettjänster som kan användas för att träna hemma eller på annan plats nu omfattas av det friskvårdsbidrag som företag kan ge skattefritt till sina anställda.

− Det blir enklare och tydligare för företagen och de anställda om alla internettjänster behandlas på samma sätt skattemässigt, oavsett var de används, säger Pia Blank Thörnroos, på Skatteverket i en kommentar.

Tidigare har endast enklare appar som exempelvis för stegräkning omfattats av friskvårdsbidraget. Anledningen att inte alla motions- och friskvårdsappar och/eller internettjänster varit skattefria är att reglerna inte medger skattefrihet för träningsredskap i hemmet.

Nu har dock Skatteverket ändrat sin bedömning. Tjänsterna likställs alltså med det träningsstöd man kan få på ett gym. Det faktum att de kan användas i hemmet ska inte diskvalificera dem konstaterar Skatteverket.

Internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning.

I och med Skatteverkets ställningstagande kan nu friskvårdsbidraget alltså även användas för att bekosta internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning.

Träningsredskap i hemmet som arbetsgivaren bekostar är däremot skattepliktiga. Undantag är till exempel gåstavar om de används vid motion till och från arbetet. Undantag gäller också för anställda som på grund av funktionshinder har svårt att utföra friskvårdsaktivitet på annan plats än i hemmet.

– Reglerna kring träningsredskap påverkas inte av om man tillfälligt arbetar hemma en period, som många gjort under våren, utan av var man har sin huvudsakliga arbetsplats, säger Pia Blank Thörnroos.

Läs mer: Skatteverkets ställningstagande

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Förslag på annan läsning

Sista chansen för skattefri gåva


I år kan man som arbetsgivare vara extra generös och kombinera den så kallade coronagåvan tillsammans med den skattefria julgåvan. Tillsammans får de vara värda maximalt 2 500 kronor. Men skynda! Coronagåvan gäller bara året ut.

När ska mina anställda förmånsbeskattas för vård


Senaste året har beskattning av företagshälsovården hamnat i fokus. Förklaringen är ett riksdagsbeslut från våren 2018. Då bestämde politikerna att skattefriheten för förmån av inte offentligt finansierad hälso- och sjukvård skulle slopas.

Alla ska kunna se vilka företag som får stöd


Regeringen vill häva sekretessen kring stödet för korttidspermitteringar. Enligt Tillväxtverket kan ett sådant beslut skada arbetsgivare.