Have you been pwned?

Have you been pwned?

Omvärldsbevakning - 3 mars, 2020

Många företag blir idag utsatta för olika läckor där det kommer ut e-postadresser och ibland även lösenord öppet på nätet. Detta är något som inte bara kan skada dig som individ utan även ert företag och era kunder. Det finns några åtgärder just du kan göra för att motverka att uppgifterna sprids på nätet. Ett sort företag som läckt användaruppgifter och lösenord är Adobe. Klicka här för att läsa artikeln.

Vad kan du göra för att undvika ett läckage?

  • Ett unikt lösenord per inloggning: Man bör ha som praxis att inte återanvända lösenord till sina olika inloggningar utan skapa ett unikt per inlogg.
  • Din e-post är viktigast att skydda: Skulle ditt lösenord till din e-post komma ut har du öppnat många dörrar för eventuella intrång. Därför ska du alltid se till att ha ett starkt och unikt lösenord.
  • Tvåfaktorsinlogg: Man bör så långt det är möjligt använda någon typ av tvåfaktor eller tvåstegsinloggning på sina konton för att öka säkerheten ytterligare.

Har din e-postadress någon gång varit utsatt?

Du kan redan nu gå in och se om din e-postadress varit utsatt för någon läcka vid tillfälle. Skulle din e-post vara registrerad på någon sådan sida bör du överväga att ändra ditt lösenord inom kort. Följ länken för att testa: https://haveibeenpwned.com/

Det finns en motsvarande sida på svenska som tillhandahålls av Firefox. De har också en inbyggd avisering som gör att man blir uppmärksammad på om sidan man loggar in på, med hjälp av sin e-post, har haft en läcka. Följ länken: https://monitor.firefox.com/

Vi hjälper er

Vi är specialister inom IT och säkerhet. Om du tvekar, behöver råd eller support kring er IT-säkerhet – kontakta oss så hjälper vi er!

Förslag på annan läsning

Callcenter – ännu ett knep hackare använder sig utav för att lura personer


Microsoft går ut med en varning för Bazarcall, en grupp cyberkriminella, som använder sig utav callcenter för att lura personer att ladda ned skadlig programvara.

Phishing – 25 tips på hur du kan skydda dig


I Sverige uppger 85 procent av företagen i en undersökning att de under 2020 haft en ökning av cyberattacker. Hur stor risk är det att du låter dig luras?

Extramaterial: En guide i e-postens vett och etikett


Välkommen tillbaka till en guide i e-postens vett och etikett! Vi har listat några extra tips på vad du kan tänka på när du ger dig in i e-postens värld.