PrimeQ - En partner. Många specialister.
Hemmakontor eller arbetsgivarens kontor som tjänsteställe?

Hemmakontor eller arbetsgivarens kontor som tjänsteställe?

Omvärldsbevakning - 12 januari, 2022

Det är det vanliga kontoret i arbetsgivarens lokaler som är tjänsteställe – oavsett hur många dagar i veckan den anställde arbetar hemma

Det är det vanliga kontoret i arbetsgivarens lokaler som är tjänsteställe. Detta även om en anställd kan jobba mer än halva veckan hemma. Det slår Skatteverket fast.

Pandemin och modern teknik har lett till att många med kontorsarbete arbetar hemifrån, helt eller delvis. Det har väckt frågor kring vilken plats som ska räknas som det egentliga tjänstestället.

Om man bestämmer att bostaden ska vara tjänsteställe därför att den anställda arbetar hemifrån mer än halva tiden uppstår det frågor kring beskattning.

På grund av oklarheter kring vad som egentligen gäller har en del arbetsgivare därför krävt att de anställda vistas minst halva arbetstiden på arbetsgivarens kontor.

Nu vill Skatteverket skapa klarhet och skriver i ett nytt ställningstagande på sin hemsida:
”En anställd som har tillgång till en arbetsplats i arbetsgivarens lokaler antas ha sitt tjänsteställe där. Det gäller även om den anställde har möjlighet att arbeta på andra platser mer än 50 procent av arbetstiden.”

– Det ska vara förutsägbart för arbetsgivare vad som gäller. Med det här ställningstagandet tydliggör vi att Skatteverket utgår från att kontoret som den anställda har tillgång till är den anställdas tjänsteställe, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

Samtidigt framhåller Skatteverket att en arbetsgivare kan komma överens med en anställd att hen ska arbeta det mesta av sin tid hemma eller på någon annan angiven plats. Då kan den platsen räknas som tjänsteställe.

Vill du veta mer? Besök Skatteverkets webbplats genom att klicka här

Texten publiceras i samarbete med tidningen resultat

Förslag på annan läsning

Få deklarationen redan i mars med digital brevlåda


Rekordmånga får i år sin deklaration redan i början av mars. Den som har digital brevlåda senast 25 februari får sin deklaration senast 9 mars. Det är ett löfte från Skatteverket.

Alla ska kunna se vilka företag som får stöd


Regeringen vill häva sekretessen kring stödet för korttidspermitteringar. Enligt Tillväxtverket kan ett sådant beslut skada arbetsgivare.

Ökat antal videomöten har en positiv effekt på både miljön och ekonomin


Under 2020 ökade antalet videomöten lavinartat till följd av coronapandemin som tvingade allt fler att arbeta på distans. Enligt en Sifoundersökning från november 2020 har antalet som arbetar på distans ökat från 14 till 60 procent, vilket är en ökning med drygt 400 procent.