Hur undviker du kvarskatt?

Hur undviker du kvarskatt?

Omvärldsbevakning - 15 oktober, 2020

Jämka och undvik kvarskatt

1,6 miljoner personer ska betala kvarskatt i år. Är du en av dem som brukar få kvarskatt eller återbäring? Nu kan du ansöka om jämkning för helåret 2021.

Skatteverket har öppnat sin tjänst för att ansöka om jämkning för inkomståret 2021. Fram till 6 november går det att söka. Det går att söka jämkning även efter det datumet men då blir det inte för hela året.

1,6 miljoner personer ska betala kvarsatt i år

Ungefär 1,6 miljoner personer har kvarskatt att betala i år enligt Skatteverket som också uppger att en tredjedel av dessa är pensionärer. För de allra flesta är sista inbetalningsdag 12 november och det går att betala via bankgiro eller Swish.

Hur kan du undvika att få kvarskatt?

Vanliga orsaker till kvarskatt är att inkomst betalas ut från flera löneutbetalare eller att pension betalas ut från olika håll, eller hög fastighetsavgift och inga ränteavdrag. För den som brukar få kvarskatt eller återbäring kan jämkning vara ett alternativ. Genom att jämka ser du till att ditt skatteavdrag blir mera rätt. Ett annat alternativ är att be sin arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra något högre skatt varje månad.

Läs mer om jämkning och hur du ansöker via länken: skatteverket.se

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Förslag på annan läsning

Ökat antal videomöten har en positiv effekt på både miljön och ekonomin


Under 2020 ökade antalet videomöten lavinartat till följd av coronapandemin som tvingade allt fler att arbeta på distans. Enligt en Sifoundersökning från november 2020 har antalet som arbetar på distans ökat från 14 till 60 procent, vilket är en ökning med drygt 400 procent.

10 konkreta tips vid digitalisering


I dessa tider av generösa och välvilliga erbjudanden från olika leverantörer, både stora och små, är behovet av en tydlig och klar IT-policy större än någonsin. Det kan vara lockande att nappa på ett erbjudande om gratis molnlagring, videokonferenser osv. Hur kan vi då lösa utmaningen med att tillhandahålla lättanvända, säkra och prisvärda lösningar för våra "nya" arbetssätt? Här kommer några konkreta råd som kan fungera som en bra grund att börja ifrån.

Lagförslag för beslut kring regelförenklingar avseende arkivering av kvitton vid t ex utläggshantering


Den 30 april 2020 beslutade regeringen att tillsätta en utredning som bl.a. ska lämna förslag på åtgärder som förenklar och moderniserar bokföringslagen. De nya reglerna kan komma att träda i kraft den 1 januari 2022