PrimeQ - En partner. Många specialister.
Hur undviker du kvarskatt?

Hur undviker du kvarskatt?

Omvärldsbevakning - 15 oktober, 2020

Jämka och undvik kvarskatt

1,6 miljoner personer ska betala kvarskatt i år. Är du en av dem som brukar få kvarskatt eller återbäring? Nu kan du ansöka om jämkning för helåret 2021.

Skatteverket har öppnat sin tjänst för att ansöka om jämkning för inkomståret 2021. Fram till 6 november går det att söka. Det går att söka jämkning även efter det datumet men då blir det inte för hela året.

1,6 miljoner personer ska betala kvarsatt i år

Ungefär 1,6 miljoner personer har kvarskatt att betala i år enligt Skatteverket som också uppger att en tredjedel av dessa är pensionärer. För de allra flesta är sista inbetalningsdag 12 november och det går att betala via bankgiro eller Swish.

Hur kan du undvika att få kvarskatt?

Vanliga orsaker till kvarskatt är att inkomst betalas ut från flera löneutbetalare eller att pension betalas ut från olika håll, eller hög fastighetsavgift och inga ränteavdrag. För den som brukar få kvarskatt eller återbäring kan jämkning vara ett alternativ. Genom att jämka ser du till att ditt skatteavdrag blir mera rätt. Ett annat alternativ är att be sin arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra något högre skatt varje månad.

Läs mer om jämkning och hur du ansöker via länken: skatteverket.se

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Förslag på annan läsning

Bedragare utger sig vara Tele2


Bedragare utger sig vara Tele2s ekonomiavdelning för att tömma personers bankkonton.

Larm om ökning av ransomware


Säkerhetsforskare varnar för ökningen av ransomware. Koden riktar in sig på såväl företag som offentliga verksamheter och privatpersoner.

Informationsplikten skärps och företag beräknas få ökade kostnader


Svenska transaktioner behöver inte rapporteras när förslaget om informationsplikt för skatterådgivare träder i kraft. Ändå beräknas företagen få ökade kostnader.