PrimeQ - En partner. Många specialister.
Ingen ersättning vid hackerattacker med lösensumma

Ingen ersättning vid hackerattacker med lösensumma

Omvärldsbevakning - 19 maj, 2021

Företag tvingas betala 2,5 miljoner kronor som lösensumma

Cyberbrotten har ökat lavinartat under pandemin och lösensummorna vid gisslanattacker har tredubblats. De cyberkriminella installerar en skadlig mjukvara på företagens servrar där filerna krypteras och företagen tvingas betala stora summor pengar för att få tillbaka sina filer. Företag i Europa betalar i snitt 2,5 miljoner kronor för att få tillbaka sina filer vid en gisslanattack.

Försäkringsbolagen betalar i många fall ut ersättning till de drabbade företagen vilket hackarna är väl medvetna om. Polisen vädjar nu till företag att inte betala ut den krävda lönesumman, vilket idag är mycket vanligt.

– Ordet vi måste sprida gällande lösensummor är att vi inte betalar och vi kommer inte att betala”, sa Johanna Brousse, cyberbrottsåklagare i Paris gällande gisslanattacker.

En av Europas största försäkringsbolag Axa meddelar nu att man kommer att sluta betala ut ersättning vid gisslanattacker. Beslutet grundar sig i en varning som lyftes från franska cybersäkerhetsexperter förra månaden.

Det är troligtvis bara en tidsfråga innan fler försäkringsbolag följer efter.

– Det enda sättet att bryta den negativa spiralen är att strypa flödet av kontanter, säger Brett Callow, analytiker på säkerhetsföretaget Emsisofts till Euronews.

Hur hade er IT-miljö klarat sig vid en cyberattack?

PrimeQ hjälper er att testa och se över en lösning anpassad just efter era behov. Vill du veta mer? Läs gärna mer om våra tjänster Antimalware som tjänst, Antispam som tjänst, webbfilter eller kontakta oss idag så berättar vi mer!

Källa: computersweden.idg.se

Förslag på annan läsning

Friskvårdsbidrag – för dig som tränar hemma


Möjligheten att använda friskvårdsbidraget utökas. Nu omfattas även appar med internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning.

Bedragare utger sig vara Tele2


Bedragare utger sig vara Tele2s ekonomiavdelning för att tömma personers bankkonton.

Höj er IT-säkerhet på ett enkelt sätt


Vi har tagit fram en generell lista med enkla tips för hur man som användare, både på kontoret och hemma, på ett enkelt sätt kan höja sin riskmedvetenhet och kunskap inom IT-relaterade frågor. Dessa åtgärder ersätter dock inte ett systematiskt säkerhetsarbete, men hjälper till att skapa en bra grund.