Ingen ersättning vid hackerattacker med lösensumma

Ingen ersättning vid hackerattacker med lösensumma

Omvärldsbevakning - 19 maj, 2021

Företag tvingas betala 2,5 miljoner kronor som lösensumma

Cyberbrotten har ökat lavinartat under pandemin och lösensummorna vid gisslanattacker har tredubblats. De cyberkriminella installerar en skadlig mjukvara på företagens servrar där filerna krypteras och företagen tvingas betala stora summor pengar för att få tillbaka sina filer. Företag i Europa betalar i snitt 2,5 miljoner kronor för att få tillbaka sina filer vid en gisslanattack.

Försäkringsbolagen betalar i många fall ut ersättning till de drabbade företagen vilket hackarna är väl medvetna om. Polisen vädjar nu till företag att inte betala ut den krävda lönesumman, vilket idag är mycket vanligt.

– Ordet vi måste sprida gällande lösensummor är att vi inte betalar och vi kommer inte att betala”, sa Johanna Brousse, cyberbrottsåklagare i Paris gällande gisslanattacker.

En av Europas största försäkringsbolag Axa meddelar nu att man kommer att sluta betala ut ersättning vid gisslanattacker. Beslutet grundar sig i en varning som lyftes från franska cybersäkerhetsexperter förra månaden.

Det är troligtvis bara en tidsfråga innan fler försäkringsbolag följer efter.

– Det enda sättet att bryta den negativa spiralen är att strypa flödet av kontanter, säger Brett Callow, analytiker på säkerhetsföretaget Emsisofts till Euronews.

Hur hade er IT-miljö klarat sig vid en cyberattack?

PrimeQ hjälper er att testa och se över en lösning anpassad just efter era behov. Vill du veta mer? Läs gärna mer om våra tjänster Antimalware som tjänst, Antispam som tjänst, webbfilter eller kontakta oss idag så berättar vi mer!

Källa: computersweden.idg.se

Förslag på annan läsning

E-postens 10 budord


E-post är en av de äldsta kommunikationstjänsterna på Internet. Därför är det något uppseendeväckande hur många av våra medmänniskor som visar brist på vett och etikett när det kommer till mejlande. Självklara saker i de flesta fall men här kommer vår lista över mejlens 10 budord.

Larm om ökning av ransomware


Säkerhetsforskare varnar för ökningen av ransomware. Koden riktar in sig på såväl företag som offentliga verksamheter och privatpersoner.

Taxiresor förmånsbeskattas som kollektivtrafik


Har dina anställda fått åka taxi till och från jobbet för att minska smittspridningen? Om du som arbetsgivare bekostat resan ska den anställde förmånsbeskattas till ett värde motsvarande om den anställde hade rest kollektivt.