Nya lagar i juni och juli – här är listan

Nya lagar i juni och juli – här är listan

Omvärldsbevakning - 2 juli, 2021

I juni och juli träder en rad nya lagar i kraft inom Skatteverkets område. Här är de viktigaste att hålla koll på:

Avdragsrätten begränsas
En ny bestämmelse i inkomstskattelagen begränsar avdragsrätten ytterligare för ett företags underskott från tidigare år. Ändringen gäller från 11 juni 2021.

Justerad beräkning av bilförmån
Schablonberäkningen som har använts för att fastställa värdet av bilförmån justeras då det ränterelaterade beloppet och det prisrelaterade beloppet ändras. Träder i kraft 1 juli 2021 och tillämpas för bilar som blir skattepliktiga första gången 1 juli 2021 eller senare.

Nedsättning av arbetsgivaravgifter för anställda inom forskning och utveckling
Ytterligare en förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning och utveckling, FoU, genomförs. Träder i kraft 1 juli 2021 och tillämpas på ersättning som ges efter 30 juni 2021.

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda
Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för den först anställda utvidgas tillfälligt för företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer, samt företag med en anställd och som anställer ytterligare en person. Ändringarna träder i kraft 1 juli.

Nedsatt arbetsgivaravgift för unga
En tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna för personer som vid årets ingång har fyllt 18 år men inte 23 år sänks ytterligare. Den nya arbetsgivaravgiften blir 10,21 procent. Reglerna gäller från 19 juni och avser ersättning som betalas ut under juni, juli och augusti 2021.

Sveriges skatteavtal med Grekland och Portugal upphör
Sveriges skatteavtal med Grekland och Portugal har sagts upp inför halvårsskiftet. Gäller den som har privat tjänstepension från Sverige. Det påverkar även beskattning för vissa andra inkomster.

Läs mer om de nya lagarna här

Texten publiceras i samarbete med tidningen resultat

Förslag på annan läsning

Bluffakturornas tid är här – vad gör du om du blir utsatt?


Det har varit en ökning av olika cyberattacker under Corona pandemin och det syns nu även en kraftig ökning av antal anmälda bluffakturor. Enligt P4 Skaraborg har antalet anmälningar om bluffakturor fördubblats under mars och april jämfört med tidigare år. Detta kan vara ett tecken på att bedragarna utnyttjar det faktum att många arbetar hemma.

Varannan svensk använder samma lösenord på flera olika tjänster


I en undersökning av företaget Trend Micro Vision One kan man läsa att så många som varannan svensk använder samma lösenord på flera olika plattformar, något som är ett bevis på slarv men även bristande kunskap inom IT-säkerhet.

Microsoft – ett av de mest använda varumärkena för nätfiskeförsök


Enligt IT-säkerhetsföretaget Check Points senaste publicering Brand Phishing Report toppar Microsoft listan på de mest använda varumärkena för nätfiskeförsök under det fjärde kvartalet 2020. Med på listan finns även DHL, LinkedIn, Amazon och IKEA.