Ökat antal videomöten har en positiv effekt på både miljön och ekonomin

Ökat antal videomöten har en positiv effekt på både miljön och ekonomin

Omvärldsbevakning - 17 mars, 2021

Antalet som arbetar på distans ökade med drygt 400%

Under 2020 ökade antalet videomöten lavinartat till följd av coronapandemin som tvingade allt fler att arbeta på distans. Enligt en Sifoundersökning från november 2020 har antalet som arbetar på distans ökat från 14 till 60 procent, vilket är en ökning med drygt 400 procent. 6 av 10 uppger i samma undersökning att de vill fortsätta arbeta på distans även efter att restriktionerna har släppts. Videomöten är därmed med största sannolikhet det nya normala – och det kan vara någonting positivt. Åtminstone ur ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

87 000 videomöten genomfördes mellan medarbetare inom vården förra året

En av Sveriges största arbetsgivare är Karolinska Universitetssjukhuset med sina drygt 15 000 anställda. De har kartlagt hur deras arbete förändrades under 2020, och det visade sig att det totalt genomfördes 87 000 videomöten mellan medarbetare i vården under året. Det är en genomsnittlig ökning med 80 procent per månad jämfört med 2019. Deras kartläggning visar också att antalet samtalsminuter har ökat med totalt 62 procent jämfört med året innan.

Karolinskas miljöavdelning har gjort en uppskattning av vilka besparingar ökningen av videomöten har genererat. Resultatet visar på en positiv effekt både på miljön och ekonomin.

Hur nyttjandet av videomöten påverkade Karolinska Universitetssjukhuset under 2020:

Antal besparade resor: 65 012
Insparad arbetstid: 32 506 timmar
Kostnadsbesparing: 21 843 864 kr
Skillnad från föregående år: 11 171 412 kr
Co2/minskade utsläpp: 131 323 kg

Vill du veta mer om hur ni kan anpassa era mötesrum till det nya digitala mötesklimatet? Läs med om vår nyhet Mötesrum som tjänst här eller kontakta oss så berättar vi mer!

Källa: https://news.cision.com/se/
Källa: Ny undersökning från Tele2 och Kantar Sifo

Förslag på annan läsning

Tillväxtverket senarelägger avstämningsperiod


Trycket på Tillväxtverket är stort. För att kunna hantera alla ansökningar om stöd för korttidsarbete och hantera dem rättssäkert, skjuter myndigheten upp öppningen av andra avstämningen till senare i september.

Molntjänster bygger en ny verklighet under och efter corona


Covid-19 har förändrat världen. Det har dramatiskt förändrat hur människor lever, interagerar och gör affärer. Även om människor är den viktigaste faktorn i hur företagen lyckats i förändringen så är det verktygen och molntjänsterna som står för plattformarna.

Skattetabellen 2020


Nyfiken på vilken skattesats som gäller för dig i år? Nu kan du ta reda på det.