PrimeQ levererar IT-drifttjänster där våra kunder köper en tjänst, funktion eller process med garantier på önskad tillgänglighet.
Inom området ekonomi- och lönetjänster arbetar auktoriserade redovisningskonsulter och vi erbjuder tjänster från löpande bokföring till årsbokslut och deklarationer.
Vi erbjuder lösningar som kan innehålla allt från verksamhets/behovsanalys och processkartläggning till systemleverans och support.
Smarta telefonilösningar för alla typer av företag. Lättanvänt, prisvärt och med tillgänglig support med lång erfarenhet av telefonitjänster.

Så här fungerar ersättningen för karensavdraget

Omvärldsbevakning - 6 november, 2020

Ersättningen för karensavdraget förlängs till årsskiftet

Karensavdraget ska inte vara ett hinder att vara hemma under coronapandemin. Ersättningen för avdraget är en av de åtgärder som förlängts till årsskiftet.

1 januari 2019 ersättes karensdagen med ett karensavdrag i syfte att det skulle bli mer rättvist för den som var sjuk och avdraget skulle också vara mer förutsägbart. I normalfallet är karensavdraget 20 procent av den sjuklön som medarbetaren får en genomsnittlig vecka när hen är sjuk. Avdraget räknas ofta ut exempelvis av en auktoriserad lönekonsult eller direkt i lönesystemet.

Men i våras, i samband med att coronapandemin tog fart, beslutade regeringen om tillfällig ersättning för karens från och med 11 mars till och med 31 december för att människor ska stanna hemma om de är sjuka.

Beloppet höjdes 1 juni från 700 kronor till 804 kronor och beloppet gäller alla som beviljas ersättningen.

Som arbetsgivare betalar du ut sjuklön och gör karensavdrag som vanligt om en av dina medarbetare blir sjuk. Den anställde får sedan ansöka om ersättning för karensavdraget från Försäkringskassan via e-tjänsten Mina sidor på fk.se. Blir den anställde sjuk igen inom fem kalenderdagar ska du inte göra något nytt karensavdrag.

Är du egenföretagare och har karens i sjukperiodens början?

I så fall ansöker du om ersättning för karens via e-tjänsten när dagarna med karensavdrag har gått.

Har du aktiebolag?

I så fall fungerar det på samma sätt som för den som är anställd. De första 14 dagarna får du sjuklön med avdrag för karens. Och sedan kan du ansöka om ersättning via Försäkringskassans e-tjänst.

Har du några frågor kring karensavdrag. Våra redovisning- och lönekonsulter är alltid uppdaterade kring de senaste reglerna.

Ta hand om dig ❤️

Källa: https://www.riksdagen.se/

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Förslag på annan läsning

Skattetabellen 2020


Nyfiken på vilken skattesats som gäller för dig i år? Nu kan du ta reda på det.

Extramaterial: En guide i e-postens vett och etikett


Välkommen tillbaka till en guide i e-postens vett och etikett! Vi har listat några extra tips på vad du kan tänka på när du ger dig in i e-postens värld.

Prisbasbeloppen för 2020 klara


Prisbasbeloppet höjs med 800 kronor. Därmed blir prisbasbeloppet för 2020: 47 300 kronor.