Så här fungerar ersättningen för karensavdraget

Så här fungerar ersättningen för karensavdraget

Omvärldsbevakning - 6 november, 2020

Ersättningen för karensavdraget förlängs till årsskiftet

Karensavdraget ska inte vara ett hinder att vara hemma under coronapandemin. Ersättningen för avdraget är en av de åtgärder som förlängts till årsskiftet.

1 januari 2019 ersättes karensdagen med ett karensavdrag i syfte att det skulle bli mer rättvist för den som var sjuk och avdraget skulle också vara mer förutsägbart. I normalfallet är karensavdraget 20 procent av den sjuklön som medarbetaren får en genomsnittlig vecka när hen är sjuk. Avdraget räknas ofta ut exempelvis av en auktoriserad lönekonsult eller direkt i lönesystemet.

Men i våras, i samband med att coronapandemin tog fart, beslutade regeringen om tillfällig ersättning för karens från och med 11 mars till och med 31 december för att människor ska stanna hemma om de är sjuka.

Beloppet höjdes 1 juni från 700 kronor till 804 kronor och beloppet gäller alla som beviljas ersättningen.

Som arbetsgivare betalar du ut sjuklön och gör karensavdrag som vanligt om en av dina medarbetare blir sjuk. Den anställde får sedan ansöka om ersättning för karensavdraget från Försäkringskassan via e-tjänsten Mina sidor på fk.se. Blir den anställde sjuk igen inom fem kalenderdagar ska du inte göra något nytt karensavdrag.

Är du egenföretagare och har karens i sjukperiodens början?

I så fall ansöker du om ersättning för karens via e-tjänsten när dagarna med karensavdrag har gått.

Har du aktiebolag?

I så fall fungerar det på samma sätt som för den som är anställd. De första 14 dagarna får du sjuklön med avdrag för karens. Och sedan kan du ansöka om ersättning via Försäkringskassans e-tjänst.

Har du några frågor kring karensavdrag. Våra redovisning- och lönekonsulter är alltid uppdaterade kring de senaste reglerna.

Ta hand om dig ❤️

Källa: https://www.riksdagen.se/

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Förslag på annan läsning

Fem frågor att ställa sig för ett säkrare videomöte


Hemmakontor har blivit en ny vardag för många och oavsett om du jobbar hemifrån eller på kontoret så har du säkert suttit i minst ett videomöte denna veckan. Som vi nämnt tidigare så ökar cyberattackerna kraftigt sedan pandemin och kanaler som Zoom Us, Google Meet och Microsoft Teams nyttjas frekvent för angrepp. Vi har listat fem frågor att ställa sig själv innan och under ett videomöte för att minska risken för intrång.

Skattereduktion för penninggåvor återinfört


Nu kan du åter igen få skattereduktion med högst 1 500 kronor för gåvor du lämnar till ideell verksamhet.

Ny 112-app från SOS Alarm


SOS Alarm lanserar idag en 112-app. Appen har bland annat tagits fram för att människor ska kunna få snabb, relevant och pålitlig information om akuta händelser som inträffar i ens närhet.