PrimeQ levererar IT-drifttjänster där våra kunder köper en tjänst, funktion eller process med garantier på önskad tillgänglighet.
Inom området ekonomi- och lönetjänster arbetar auktoriserade redovisningskonsulter och vi erbjuder tjänster från löpande bokföring till årsbokslut och deklarationer.
Vi erbjuder lösningar som kan innehålla allt från verksamhets/behovsanalys och processkartläggning till systemleverans och support.
Smarta telefonilösningar för alla typer av företag. Lättanvänt, prisvärt och med tillgänglig support med lång erfarenhet av telefonitjänster.

Så kan du skydda dig mot företagskapning

Omvärldsbevakning - 1 maj, 2019

Att få företaget kapat ställer till stora problem. Med några enkla steg kan du skydda dig

Att kapa ett företag i Sverige är relativt enkelt. De flesta brotten sker på sommaren, precis som med bluffaktor, då bemanningen är låg och ansvariga är på semester. Vill du minska risken att få ditt företag kapat kan det vara en god idé att besöka Bolagsverkets webb. Där tipsar myndigheten om vad du kan göra.

Från och med 11 maj har Bolagsverket tagit ytterligare ett steg i arbetet mot ekonomisk brottslighet och företagskapning. Det har nämligen blivit svårare för obehöriga att registrera en företrädarändring i myndighetens e-tjänst på verksamt.se

På Bolagsverkets webb berättar Emma Larsson, kompetensspecialist inom området företrädare på Bolagsverket, att det ökade skyddet innebär att företrädarändringar måste skickas för digital underskrift till någon i den sittande styrelsen som har rätt att företräda företaget.

– När anmälan skrivits under kan ändringen gå igenom inom en timme, säger hon.

Enligt lagen måste en ny styrelseledamot kunna anmäla in sig i ett företag. Därför är det fortfarande möjligt att skicka in en företrädarändring på pappersblankett. Då sker dock en fördröjning på två dagar innan registreringen av ändringen.
Bolagsverket tipsar också om att företagare – förutom att använda e-tjänsten – bör skaffa en digital brevlåda och Bolagsverkets app.

På så sätt få du alltid en uppdatering när ett nytt ärende kommer in och du har en möjlighet att hinna agera så att inte felaktiga uppgifter registreras.

Branschorganisationen Butikerna rekommenderar på sin webb företagare att även:

  • Kontakta banken och ge dem skriftliga instruktioner om att omedelbart kontakta dig om ett ärende du inte godkänt dyker upp.
  • Se till att den fysiska brevlådan du och ditt företag har är låst.
  • Lämna aldrig ut personuppgifter, kortuppgifter, koder, kontonummer och annan känslig information via mejl eller över telefon.
  • Kontrollera med din bank att det krävs kod för näthandel med företagets och ditt konto-/kreditkort.
  • Googla ditt företagsnamn då och då för att säkerställa att ingen annan bygger upp en liknande sida med ditt företagsnamn. Det kan vara ett tecken på att någon förbereder en kapning av företaget.

Artikeln publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Förslag på annan läsning

Larm om ökning av ransomware


Säkerhetsforskare varnar för ökningen av ransomware. Koden riktar in sig på såväl företag som offentliga verksamheter och privatpersoner.

Sommarjobbare som jobbar skattefritt – det här gäller


Har du anställda som ska sommarjobba skattefritt? I så fall måste ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i.

Nytt år – nya lagar


Sänkning av aktiekapitalet, förlängt anställningsskydd och krav på elektronisk betalning för rätt till rut- och rotavdrag. 1 januari 2020 träder flera nya lagar i kraft och för dig som företagare är det viktigt att känna till dem.