Skatteverket varnar för bedrägerier

Skatteverket varnar för bedrägerier

Omvärldsbevakning - 7 oktober, 2020

Skatteverket uppmanar företagare att ”tänka säkert”

Skatteverket uppmanar alla företagare att ”tänka säkert”. Den senaste tiden har myndighetens Instagramkonto drabbats av bedrägeri och Skatteverket varnar nu för bluffkonton på sociala medier.

Bedrägeri via Instagram

I förra veckan utsattes ett av Skatteverkets konton på Instagram för bedrägeri. Kontot döptes om och profilbilden byttes. Instagramkontot återställdes snabbt av myndigheten som även polisanmälde det inträffade.

Men mot bakgrund av det som skedde går nu Skatteverket ut och varnar för bluffmejl och bedragare som utger sig för att vara Skatteverket på sociala medier.

”Klicka aldrig på okända länkar och lämna inte ifrån dig uppgifter. Skatteverket ber aldrig om dina uppgifter via sociala medier.” skriver myndigheten.

Har du fått ett meddelande, mejl eller sms som ser ut att ha Skatteverket som avsändare men som du tror är falskt? I så fall ska du:

  • inte klicka på länkar i det
  • inte öppna bilagor
  • inte svara på meddelandet
  • inte lämna ifrån dig några uppgifter

Om du redan har lämnat uppgifter och blivit utsatt för bedrägeri ska du kontakta polisen för att göra en anmäla, skriver Skatteverket vidare.
Myndigheten rekommenderar även att man även kontaktar sin bank för att spärra sin konton.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har på sin webb samlat en rad tips för hur du kan tänka säkert på nätet.

Läs mer på MSBs webbplats Tänk säkert

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Förslag på annan läsning

Möjligt att söka omställningsstöd för mars


6 april öppnade möjligheten att söka omställningsstöd för mars 2021. Ansökan är öppen fram till och med 30 juni i år.

Dator hemma förblir skattefritt även efter pandemin


Många vill fortsätta att arbeta hemifrån när pandemin är över, åtminstone en del av arbetsveckan. Arbetsgivaren kan hålla den anställda med dator och annan utrustning fritt från förmånsskatt även efter pandemin.

Så påverkas du av regeringens budgetförslag


Utökat växa-stöd, tillfällig skattereduktion för arbetsinkomster och satsningar för att minska transportsektorns klimatpåverkan. Det är något av det som finns med i regeringens budgetförslag som presenteras på måndag.