PrimeQ - En partner. Många specialister.
Skatteverket varnar för bedrägerier

Skatteverket varnar för bedrägerier

Omvärldsbevakning - 7 oktober, 2020

Skatteverket uppmanar företagare att ”tänka säkert”

Skatteverket uppmanar alla företagare att ”tänka säkert”. Den senaste tiden har myndighetens Instagramkonto drabbats av bedrägeri och Skatteverket varnar nu för bluffkonton på sociala medier.

Bedrägeri via Instagram

I förra veckan utsattes ett av Skatteverkets konton på Instagram för bedrägeri. Kontot döptes om och profilbilden byttes. Instagramkontot återställdes snabbt av myndigheten som även polisanmälde det inträffade.

Men mot bakgrund av det som skedde går nu Skatteverket ut och varnar för bluffmejl och bedragare som utger sig för att vara Skatteverket på sociala medier.

”Klicka aldrig på okända länkar och lämna inte ifrån dig uppgifter. Skatteverket ber aldrig om dina uppgifter via sociala medier.” skriver myndigheten.

Har du fått ett meddelande, mejl eller sms som ser ut att ha Skatteverket som avsändare men som du tror är falskt? I så fall ska du:

  • inte klicka på länkar i det
  • inte öppna bilagor
  • inte svara på meddelandet
  • inte lämna ifrån dig några uppgifter

Om du redan har lämnat uppgifter och blivit utsatt för bedrägeri ska du kontakta polisen för att göra en anmäla, skriver Skatteverket vidare.
Myndigheten rekommenderar även att man även kontaktar sin bank för att spärra sin konton.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har på sin webb samlat en rad tips för hur du kan tänka säkert på nätet.

Läs mer på MSBs webbplats Tänk säkert

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Förslag på annan läsning

Idag upphör supporten för Windows 7


Supporten för Windows 7 upphör idag den 14 januari 2020. Det går inte längre att få teknisk hjälp och programvaruuppdateringar från Windows Update som skyddar datorn.

Lönerevision – minst lika viktigt under pandemin


Pandemin är ingen ursäkt för att hasta undan lönerevisionen utan just nu är det särskilt viktigt att förbereda lönerevisionen på ett genomtänkt sätt.

Alla ska kunna se vilka företag som får stöd


Regeringen vill häva sekretessen kring stödet för korttidspermitteringar. Enligt Tillväxtverket kan ett sådant beslut skada arbetsgivare.