Tänk (extra) säkert i oktober

Tänk (extra) säkert i oktober

Omvärldsbevakning - 10 oktober, 2021

Informationssäkerhetsmånaden

Oktober månad har nog aldrig kommit mer lägligt. Pratar vi om Halloween? Nej, men det ökade hotet mot företag är minst lika skrämmande. 2012 arrangerades den första informationssäkerhetsmånaden (European Cyber Security Month – ECSM) av EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet. I Sverige anordnar MSB och polisen kampanjen ”Tänk säkert”. Syftet är att öka medvetenheten hos allmänheten och företag gällande informations- och cybersäkerhet.

I stället för att lösa katastrofen – förebygg den!

I samband med cybersäkerhetsmånaden presenterar nu PrimeQ en ny tjänst för att hjälpa företag att löpande informera och utbilda sig inom IT-säkerhet. En tjänst som inte bara riktar sig till IT-specialister utan till dig som medarbetare. Det kan låta hårt men den mänskliga faktorn är den största risken för företags IT-miljöer. Och i stället för att lösa katastrofen – förebygg den!

PrimeQ Security Awareness Training

Tjänsten innehåller interaktiva utbildningar om IT-säkerhet med simulerade attacker, praktiska övningar, och dagsfärskt innehåll om de senaste hoten i ett kontinuerligt utbildningsprogram. Varje utbildningstillfälle är inte mer än 3 minuter långt och sker enkelt via mobil eller dator, via en länk som kommer i ett mejl. Förutom dessa tillfällen så kommer det simulerade attacker, och om medarbetarna inte identifierar attacken får de automatiskt upp en digital genomgång kring vad de ska tänka på tills nästa gång. Detta är ett sätt att löpande hålla hela företaget uppmärksamma kring eventuella hot som numera väntar runt hörnet. Utbildningen kan genomföras på svenska, dansk, norsk, suomi, english, deautsch, portugués.

Läs mer om vår nya tjänst Security Awareness Training här

Du kan läsa mer om det ökade hotet och vad du kan göra för att motverka en attack i något av våra tidigare inlägg:

Skatteverket och polisen uppmanar till att aktivera spärrar som skydd mot ID-kapning

Tre vanliga hot mot företags IT-säkerhet

Fem gånger vanligare med mobila hot i Sverige än resten av världen

Så skyddar du ditt företag mot utpressningsattacker

Microsoft – ett av de mest använda varumärkena för nätfiskeförsök

Tänk säkert!

Källor:
cybersecuritymonth.eu
msb.se

Förslag på annan läsning

Molntjänster bygger en ny verklighet under och efter corona


Covid-19 har förändrat världen. Det har dramatiskt förändrat hur människor lever, interagerar och gör affärer. Även om människor är den viktigaste faktorn i hur företagen lyckats i förändringen så är det verktygen och molntjänsterna som står för plattformarna.

Hemmakontor eller arbetsgivarens kontor som tjänsteställe?


Skatteverket slår fast att det är det vanliga kontoret i arbetsgivarens lokaler som är tjänsteställe. Detta även om en anställd kan jobba mer än halva veckan hemma.

Fysisk inaktivitet på arbetsplatsen är en hälsorisk


Det är arbetsgivaren som ansvarar för att arbetsplatsen utformas så att man undviker hälsofarliga eller onödigt tröttande belastningar. Men när Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion fick nära hälften av arbetsplatserna krav på att åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet.