PrimeQ - En partner. Många specialister.
Tre vanliga hot mot företags IT-säkerhet

Tre vanliga hot mot företags IT-säkerhet

Omvärldsbevakning - 21 juli, 2021

Bredband2 har listat de tre vanligaste säkerhetshoten mot företags IT-säkerhet

Phishing / Nätfiske – 91% av alla attacker börjar med ett phishingmejl

Genom att ofta utge sig för att vara någon annan lockar de cyberkriminella dig att exempelvis klicka på en länk eller öppna en fil. Sedan installeras en skadlig programvara på din dator och server eller avslöja hemlig information.

Var uppmärksam på avsändare som du inte känner igen och mejl med länkar och bilagor. Granska alltid avsändaradressen, vad står efter @?

Öppnar du mejl i din mobiltelefon? Ofta visas inte hela mejladressen i din telefon utan bara ett namn på avsändaren. Se till att klicka på ”visa mer” för att kunna avgöra om mejlet kommer från en legitim mejladress eller om det är ett phishingmejl.

Ransomware – krypterar företagets filer för att sedan kräva en lösensumma

Ransomware (också kallat utpressningstrojan) är ett växande problem och under 2020 ökade antalet utpressningsattacker med sju gånger jämfört med föregående år enligt BitDefender. Genom att öppna en bilaga med en infekterad installationsfil eller genom att besöka en webbplats med en så kallad drive-by-nedladdning installerar sig programvaran på din dator/server och krypterar all data. Sedan begär utpressarna en lösensumma från företaget för att filerna ska återställas.

Tänk på att fler försäkringsbolag slutat att betala ut ersättning till de företag som väljer att betala lösensumman, något du kan läsa mer om här.

DDoS-attacker – Överbelastar en webbplats eller server och gör den obrukbar

DDoS-attacker (Distributed Denial of Service-attack) också kallat överbelastningsattacker går ut på att överbelasta en webbplats eller serverförbindelse så att den blir obrukbar. Ett så kallat botnät av infekterade datorer och andra uppkopplade enheter fjärrstyrs av en cyberkriminell för att besöka webbplatsen som attacken är riktad mot. Genom att alla dessa enheter ansluter sig till exempelvis webbplatsen överstigs besöksgränsen och webbplatsen slås ut.

Några exempel på drabbade företag och myndigheter är Paypal, Amazon, Visa, Arbetsförmedlingen och Telia. Källa: sentor.se

Hur kan ni skydda ert företag mot cyberattacker?

Följ våra tips för en säkrare IT-miljö.

Förslag på annan läsning

Så skyddar du ditt företag mot utpressningsattacker


Under 2020 ökade antalet utpressningsattacker med sju gånger jämfört med föregående år, enligt en rapport från BitDefender. Förutom att antalet har ökat, har tillvägagångssätten även utvecklats och intagit nya former. Dessutom har angriparna utökat sin målgrupp, och riktar nu in sig även på små och medelstora företag.

Informationsplikten skärps och företag beräknas få ökade kostnader


Svenska transaktioner behöver inte rapporteras när förslaget om informationsplikt för skatterådgivare träder i kraft. Ändå beräknas företagen få ökade kostnader.

Möjligt att söka omställningsstöd för mars


6 april öppnade möjligheten att söka omställningsstöd för mars 2021. Ansökan är öppen fram till och med 30 juni i år.